Tag Archive for modal berniaga

Modal untuk mula berniaga

Ramai sangat yang tanya, if nak start business ni kena ada modal ke?

 

Let me just put it this way…  If you bukak kedai runcit and kedai you kosong. Tiba-tiba customer datang nak beli kicap sebotol. Takkan la you baru terhegeh-hegeh nak call supplier hantar sebotol kicap..  Betul tak? And supplier pun takkan nak datang all the way nak hantar sebotol kicap.. It just doesn’t make business sense! In the end, the customer, yang nak cepat, tak larat nak tunggu and pergi kedai sebelah yang penuh dengan stock.

 

image

 

Sama jugak dengan this business. You declare yourself as a seller. Iklan sana, iklan sini hoping to get buyers. But you, not willing to take any risks, tak keluarkan modal untuk stock up. Tunggu customer order baru beli stock. Well….  Tak salah buat macam tu, tapi kalau rumah you sebelah stokis takpe la kut. But most of the time that is not the case. So, you kena laburkan masa, tenaga and also RM untuk ulang-alik ke stokis everytime orang order barang. If tiba-tiba customer call nak COD “sekarang jugak”, like most eager customers do, and you takde stock in hand..  You rasa customer tu nak tunggu ke? No way..  They would straight Google the next agent that is near their area. Rugi nyaaaaa!

 

So my answer to the above question would be…  Semua business perlukan modal. But the amount to put in bergantung kepada how serious you are nak berniaga.

 

In my business, with the system that we have, most of us dapat balik our modal after a few months, if not earlier (TLC mmg suka pecah record..  Ada yang within few hours dah dapat balik modal sebab stock yang dibeli sold out terus bila apply our selling techniques). Dah la dapat balik modal 100% (takde istilah modal hangus) + dapat pulak bonus prestasi…  So memang la berbaloi berniaga ikut system TLC ni..

 

image

image

image

image

 

So no wonder la ramai sangat sekarang yang nak join TLC…

#tipsberniaga #modalberniaga #onlinebusiness #topleaderscircle

 

 

 

 

wpid1670-wpid-signature2.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...